Blog


Amazon krijgt patent op bezorgen met drone

Laatst aangepast op maandag, 14 november 2016 12:28
Geschreven door 

Na lange tijd is het eseller Amazon dan toch gelukt om het patent te krijgen om met drones pakjes te gaan bezorgen, de drones zelf worden nog ontwikkeld dus het blijft nog maar de vraag of de drones ooit gaan voldoen aan de eigenschappen van de octrooiaanvraag.

Naast de technologie is ook de wetgeving nog niet compleet, de FAA (Federal Aviation Authority) ziet het gebruik van drones als bezorgmiddel niet erg zitten dus is het testen van de ontwikkelende technologie ook lastiger. Amazon test daarom veel in Canada en het Verenigd Koninkrijk waar de wet wat tegemoetkomender is. Amazon diende in september 2014 al een aanvraag in voor het patent rondom een drone bezorgdienst maar de aanvraag is recentelijk pas goedgekeurd. 

In het Verenigd Koninkrijk is de wetgeving echter ook niet optimaal, uit een afgenomen enquête onder 2000 Britten bleek dat de bevolking een strenge regelgeving wil als het aankomt op vliegen met drones boven bewoond gebied. Een deel van die mensen wil zelfs dat er een totaalverbod komt op het vliegen met drones boven bevolkt gebied.

Het aangevraagde patent is voor Unmanned Aerial Vehicle Delivery System wat toestemming geeft om goederen vanaf een centrale locatie te verzamelen en vervolgens op het bezorgadres af te leveren. Daarnaast zijn alle drones met elkaar verbonden naast het centrale systeem. Een route kan hierdoor gewijzigd worden wanneer men dat wil als bijvoorbeeld het weer slecht is.

Of de drones ooit aan alle benodigdheden zal voldoen is nog onzeker, wel probeert Amazon zo veel mogelijk rekening te houden met eventuele situaties waar de drones terecht in kan komen en hoe de onbemande multicopters het best een pakket kunnen bezorgen. Vele sensoren en camera's brengen de omgeving in kaart en houden rekening met obstakels als mensen en dieren zodat deze een geschikte landingsplaats kan vinden. Ook word de drone non-stop geüpdatet zodat deze weet waar hij wel en niet kan vliegen door bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden. En ander punt van de technologie is dat de drone niet zomaar naar een adres vliegt maar naar de locatie van degene die bestelt. De besteller kan er ook voor kiezen om de drone het pakketje op een andere locatie bezorgt die de de besteller via zijn smartphone instelt, de locatie van de drone kan tijdens de bezorging op elk moment worden gevolgd doormiddel van een smartphone.

De drone die Amazon wil ontwikkelen lijkt door al deze punten wat ver gegrepen aangezien nog niet alle technologie beschikbaar is om dit te doen maar Amazon doet dit hoogstwaarschijnlijk om concurrenten zoals google voor te zijn op het gebied van drone bezorgdienst.

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.